Inkluzivna digitalna tranzicija

U okviru projekta HAWKING za menadžerske timove univerziteta iz Albanije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, organizovana je online obuka o inkluzivnoj digitalnoj tranziciji iz srednjeg u visoko obrazovanje za studente sa invaliditetom.

Na online obuci je prisustvovalo ukupno 43 učesnika iz navedenih zemalja. Teme koje su bile zastupljene odnosile su se na: šta je inkluzivna digitalna tranzicija, preduslovi, tehnički i administrativni kapaciteti i procedure, tehnička sredstva, beneficije za srednje škole, visokoškolske ustanove, studente sa invaliditetom i troškove.

Cilj obuke bio je informisati i senzibilizirati menadžment visokoškolskih ustanova o inovativnoj inkluzivnosti, digitalnom prelazu sa sekundarnog na visoko obrazovanje koji će proširiti i poboljšati pristup studentima sa invaliditetom u visokom obrazovanju.

Online obuku vodili su  Univerzitet Madeira, Portugal, koji se bavio tranzicijom, dok je Univerzitet u Nikoziji, Kipar vodio sesiju o tehničkim alatima.

Univerzitet Madeira ima skup važnijih programa za aktivnosti institucija visokog obrazovanja, poput onih koji podržavaju internacionalizaciju, digitalnu transformaciju i administrativnu modernizaciju. To je takođe prva portugalska visokoškolska ustanova u zemlji koja ima predmete o posebnim obrazovnim potrebama u svim svojim kursevima obrazovanja i obuke nastavnika, uključujući digitalnu podršku i e-učenje.

Projekat HAWKING je jedan od novodobrenih projekata izgradnje kapaciteta u visokom obrazovanju koji se koordinira od strane Univerziteta Crne Gore. Zemlje učesnice u projektu su Albanija, Bosna i Hercegovina, Turska, Srbija, Kipar, Slovenija i Portugal, dok ostali partneri iz Crne Gore uključuju Univerzitet Adriatik, Fakultet za menadžment Herceg Novi, kao i Pedagoški Centar Crne Gore. Cilj projekta je poboljšanje podrške osobama sa invaliditetom u pristupu visokom obrazovanju, posebno na Zapadnom Balkanu. Ciljna grupa su studenti sa fizičkim ili mentalnim invaliditetom, fokusirajući se na one koji se suočavaju sa preprekama u nastavku obrazovanja uprkos svojim sposobnostima i talentima.

Više info https://hawking.ucg.ac.me/


Posted

in

by

Tags:

Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *