Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
04
Apr
2019

4. април – Дан свјесности о опасности од мина и помоћи жртвама мина БиХ је усвојила нову Стратегију противминског дјеловања која предвиђа чишћење минираних подручја до 2025. године

Ове године 4. април, међународни Дан свјесности о опасности од мина и помоћи жртвама мина, дочекујемо са недавно усвојеном Стратегијом противминског дјеловања Босне и Херцеговине 2018 – 2025, која предвиђа испуњавање преосталих обавеза из Конвенције о забрани мина које се тичу идентификације и чишћења преосталих минираних територија до 2025. године.

Чишћење минираних територија представља огроман изазов имајући у виду величину контаминиране територије и број угрожених заједница, те број мина и експлозивних средстава заосталих из рата у БиХ. Рјешење овог проблема ће у великој мјери овисити о капацитету надлежних институција да побољшају управљање противминским дјелатностима у БиХ и мобилизирају заједницу на додатни допринос у испуњавању преосталих обавеза.

World Vision и Организација ампутираца „УДАС”, као партнери у имплементацији пројекта “Интегрисана социо-економска подршка жртвама мина у БиХ” који је финасиран од Европске уније, позивају надлежне институције да испуне не само обавезе које се тичу чишћења мина, већ и обавезе из Конвенције о забрани мина које се односе на подршку жртвама мина у рехабилитацији и социо-економској интеграцији. Тренутно број жртава мина далеко превазилази 8.000, али се сваке године повећава због нових минских инцидената који односе животе грађана БиХ.

Уважавајући важност стварања сигурног окружења, неопходно је осигурати да је окружење приступачно преживјелим од мина и другим особама са инвалидитетом. Исто тако је потребно да се, не само превенирају нови мински инциденти са људским жртвама, већ да се оснаже жртве мина и друге особе са инвалидитетом. Жртве мина треба да уживају своја права и остваре своје потенцијале те учествују у развоју својих заједница као потпуно интегрисани грађани.

Удружења жртава мина и заговарачи за права жртава мина очекују од надлежних власти подршку у изради сегмента Стратегије противминских дјелатности који се тиче помоћи жртвама мина. Бољи моменат да се бавимо овим питањима од садашњег, када обиљежавамо 20-годишњицу ступања на снагу Конвенције о забрани мина и глобалног дјеловања према “свијету без мина”, те да удружимо напоре у остварењу “БиХ без мина, баријера и жртава до 2025. године”, тешко да ћемо имати.