Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
10
Feb
2020

Економска подршка у неформалном запошљавању особа са инвалидитетом

У оквиру пројекта ‘’Подршка неформалном запошљавању и повећању прихода особа са инвалидитетом’’ којег је реализовала Организација УДАС у партнерству са регионалним удружењима ампутираца Добој, Бијељина, Требиње, Источно Сарајево и Бања Лука, економски је подржано укупно 4(четири) корисника, жртве мине, особе са инвалидитетом из Републике Српске у новчаном износу по 2.500,00 КМ.

Економска подршка се односила на набавку алата и опреме за проширење и покретање бизнис плана у пољопривреди као што су куповина пластеник, мотокултиватор, фреза, као И куповина сточног фонда. Циљ пројекта био је повећање прихода у породицама ратних војних инвалида, ампутираца, жртава мина и других особа са инвалидитетом путем неформалног запошљавања с циљем њихове веће економске самосталности.

Јовица Којић, корисник из Бијељине који је добио тракторску фрезу изјавио је ‘’Обрађиваћу земљу пуно квалитетније, брже и на вријеме и зарађиваћу додатно радећи услужне радње са фрезом. Т ће ми ојачати економску стабилност моје породице и мене самог, као ампутираца, жртве мине. Пуно ми значи да се и мене неко сјетио јер живим у руралном дијелу јер се тешко долази до донација као што је ова. Хвала свима који су ми ову подршку омогућили’’.

Његов колега, Петар Сунарић, ампутираца, жртва мине из Добоја такође је добио економксу подршку у оквиру наведеног пројекта. ‘’Подршка у набавци пластеника са системом за наводњавање за мене значи пуно и омогућиће ми производњу поврћа у пластенику. Посједујем воду и све потребне услове за производњу поврћа. Планирам да производим паприку, парадајз и лук’’, казао је Петар.

Осим Јовице и Петра, економску подршку диобили су корисници из Требиња (Дарко Андрић) и Источног Сарајева (Срко Веселиновић).

Пројекат је финансиран од стране Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида Приједор у укупном новчаном износу од 10.000,00 КМ.