Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
23
Dec
2019

Изложба ликовних радова полазника Школе цртања и сликања

Колективна изложба ликовних радова полазника Школе цртања и сликања за дјецу са и без инвалидитета биће отворена 28. децембра (субота) 2019. године у 19:00 часова у Културном центру УДАС, ул. Симе Миљуша бр.2. Бања Лука.

На колективној изложби ће бити представљени ликовни радови, цртежи полазника која су цртали и сликали у протекла четити мјесеца у школској 2019/2020 години. Школу цртања и сликања за дјецу са и без инвалидитета у претходном полугодишту које је трајала од сепетембра до децембра 2019. године похађало је укупно 40 дјеце са и без инвалидитета узраста од 6 до 18 година. Полазници Школе су сваке суботе стицали нова знања из сликартсва на задату тему. Полазнике Школе водила је Сандра Мићић, професор ликовне културе, док је асистент била Весна Вујаковић, социјална радница. Полазници Школе су поводом предстојећих празника урадили 200 новогодишњих честитки које су дистрибуисане институцијама, организацијама особа са инвалидитетом, као и многобројним нашим партнерима и сарадницима у БиХ и Регији.

О Школи цртања и сликања: Школа цртања и сликања за дјецу са и без инвалидитета, почела је са реализацијом 2007. године. Школу су, при Културном центру УДАС, у форми пилот пројекта, покренули млади умјетници са Академије ликовне умјетности Бања Лука. Мисија Школе цртања и сликања је остала непромјењена све ове године а усмјерена је на потицање уважавања различитости, те промоцију права и могућности дјеце са и без инвалидитета засноване на концепту поштовања људских права.

Циљ наше Школе јесте да она буде сигурно и потицајно мјесто гдје ће млади полазници, дјеца са и без инвалидитета, исказати своје умјетничке и креативне потенцијале уз стручно вођство посвећених професора ликовне културе. Школа даје могућност промоције и представља примјер инклузивног приступа у раду са дјецом са инвалидитетом као једног од важних сегмента у постизању равноправног односа према дјеци са инвалидитетом у нашем друштву.

Полазници Школе кроз различите цртачке и сликарске технике, стварајући властита умјетничка дјела стичу нова знања како у области цртања и сликања тако и у разумијевању и прихватању концепта различитости, једнаких могућности за дјецу са инвалидитетом. Школа је простор у којем полазници свих узраста стичу вриједне животне вјештине, успостављају дивна и дуготрајна пријатељства, граде самопуздање и потичу једни друге у окружењу уважавања и стварања. До сада је кроз програм рада Школе прошло је преко 100 дјеце са и без инвалидитета, узраста од 6 до 18 година.

Полазницима Школе честитамо на успјешно завршеном полугодишту, те најављујемо да Школа цртања и сликања за дјецу са и без инвалидитета наставља са радом након зимског распуста.

Школа цртања и сликања се реализује у оквиру пројеката из области културе којег подржава Одјељења за борачко инвалидску заштиту Града Бања Лука, те Министарство рада и борачко – инвалидске заштите Републике Српске за 2019. годину.