Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
27
Dec
2019

Може ли БиХ бити без мина до 2025 године?

Чак ни 24 године након минулог рата, Босна и Херцеговина није у потпуности очишћена од мина. Тренутна величина сумњиве опасне површине на мине у БиХ износи 1.007 километара квадратних, саопштили су из Центра за уклањање мина БХ МАЦ. Кроз операције систематског извиђања дефинисано је 8.525 сумњивих микролокација на којима је, процјењује се, заостало око 79.000 мина/ЕСЗР.

Усвојеном Стратегијом протуминског дјеловања 2019-2025, од стране Вијећа министара БиХ, планирано је да БиХ буде очишћена од мина до 2025. године. У Стратегији противминског дјеловања у БиХ је тренутно угрожено 1.389 заједница с укупно око 517.000 становника, што је око 14 посто од укупног броја људи који живе у БиХ. Када су у питању сумњива подручја, на шумско земљиште односи се преко 60 посто и углавном се налази на ентитетској линији разграничења, далеко од урбаних средина, док се у финансијском плану наводи да је потребно око 336 милиона КМ за реализацију стратегије до 2025. године.

Подсјећамо, усвајањем ове стратегије, трећи пут, помјерен је рок за чишћење земље од мина. Прва стратегија противминског дјеловања 2002. до 2009. године предвиђала је да ће се БиХ очистити од мина до 2009. године. Затим је урађена стратегија за период од 2009. до 2019. године и у међувремену двије ревизије, од којих је она 2012. године утврдила да нема новаца за стратешки циљ, односно да БиХ неће бити без мина до 2019. године. Ревизија посљедње усвојене стратегије планирана је 2020. и 2023. године.

На наш упит да ли се очекује да ће ова Стратегија бити спроведена, с обзиром на то да се доноси трећи пут, те колико је реално да БиХ буде очишћена од мина до 2025. године, нарочито ако недостаје средстава, из БХ МАЦ-а су рекли како је битно напоменути да је ова Стратегија базирана на новом концепту рјешавања проблема мина у свијету, а то је концепт враћања површине /Ланд Релеасе/ који промовише и Женевски међународни центар за хуманитарно деминирање (ГИХЦД).

“За испуњење ове Стратегије противминског дјеловања потребно је да се на свим нивоима власти издвајају додатна средства како би се испунио финансијски план предвиђен Стратегијом”, рекли су нам те додали: “Ове године на 4. ревизионој конференцији држава чланица потписница Отавске конвенције одржаној у Ослу, Република Њемачка се понудила као земља партнер у провођењу противминских акција. У провођењу операција деминирања у БиХ подршку ће и даље пружати традиционални донатори УСА, ЕУ, Влада Норвешке итд.”

Ревизорски извјештаји Из БХ МАЦ-а су нам коментарисали и раније лоше ревизорске извјештаје, те су навели како се ревизија учинка која је урађена у 2016. години односи на период 2005-2016. и обухватила је Министарство цивилних послова БиХ, Комисију за деминирање БиХ и Центар за уклањање мина у БиХ. Како су навели за Радиосарајево.ба, Центар за уклањање мина у БиХ је одмах по пријему овог документа подузео све активности на рјешавању проблема који су наведени у овом извјештају, као што су појачане интерне контроле инспектора на деминерским радилиштима, а донешене су, између осталог, и Стандардне оперативне процедуре (СОП) за нетехничко извиђање.

Најугроженије општине Хаџићи и Илијаш се издвајају као најугроженије општине минама у Кантону Сарајево.Из БХ МАЦ-а су нам навели како се тренутно у Кантону Сарајеву ради на сљедећим деминерским радилиштима: рејон Ахатовића, касарна Бутиле, рејон Набожића, Угорско…

“Пројекти за деминирање на подручју Хаџића и Жучи имају припремљени у БХМАЦ-у и чекају своје донаторе”, рекли су за наш портал. Такођер, из БХ МАЦ-а су навели како треба напоменути да се проблем мина у околинии Сарајева односи и на подручја треће категорије (шумска подручја попут дијелова Бјелашнице, Трескавице, Прења…).

“Тамо нема много становништва и зато нема заинтересованости донатора. Али, у посљедње вријеме као донатори јављају се предузећа попут Херцегбосанских шума које желе очистити подручја под шумом која користе. Тако је од Купреса према Ливну и Грмечу од мина досад ослобођено 10 км квадратних”, рекли су за Радиосарајево.ба.

Интерактивне мапе минских подручја Нажалост, мине још увијек односе људске животе. У 2019. години у БиХ регистроване су 2 деминерске несреће, у којима су 2 деминера погинула, а 3 деминера повријеђена. Осим деминера угрожени су и љубитељи природе, туристи. С обзиром на то да би у БиХ могло доћи до експанзије тзв. оутдоор туризма за БиХ би било значајно да постоје интерактивне мапе на којима би била обиљежена минска подручја.

Занимало нас је да ли а ли је у плану БХ МАЦ-а њихова израда. Како су нам навели, БХМАЦ је у протеклом периоду био ангажован на реализацији Споразума о партнерству у проведби пројекта „Општа процјена мински сумњивих подручја у Босни и Херцеговини 2018-2019“, који финансира Европска комисија, а који су закључили Министарство цивилних послова БиХ, Министарство одбране БиХ и међународна невладина организација „Норвешка народна помоћ“.

БХМАЦ предузима додатне активности да се у наредном периоду извршење Оперативног плана пројекта, које је било отежано објективним разлозима на које БХМАЦ није могао утицати, повећа и усклади са планом, рекли су за наш портал.

“Финализирањем овог пројекта, БХМАЦ ће у сарадњи са УНДП приступити изради интерактивних карти у БиХ”, рекли су за Радиосарајево.ба из ове институције.

Извор: www.radiosarajevo.ba