Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
15
Feb
2021

Пеер подршка као универзални приступ у оснаживању и опоравку

Током протекле године, покренуто је кроз пројекат “Заједнице различитих, али равноправних грађана” који финансира Европска унија и имплементира Организација ампутираца УДАС у партнерству са Хелсиншким парламентом грађана Бања Лука и Удружењем “Нешто Више”, формирање 21 групе узајамне (пеер) подршке у 15 локалних заједница у Босни и Херцеговини. Ради се о сљедећим градовима и општинама: Бања Лука, Градишка, Приједор, Добој, Сарајево, Доњи Вакуф, Травник, Завидовићи, Бијељина, Брчко, Мостар, Бихаћ, Требиње, Тузла и Дервента.

Групе пеер подршке обухватају преко 150 учесника, углавном преживјелих од мина и ампутираца те жена са инвалидитетом, и њихово успостављање у локалним заједницама је у великој мјери коинцидирало са пандемијом Цовид-19. Групе фунцкионишу уживо или онлине, у овисности од локалног контекста и мобилности чланова група имајућуи у виду поштивање хигијенско-епидемиолошких мјера. Један дио подршке се одвија на терену кроз директну пеер интеракцију између водитеља групе и чланова.

Пеер подршка је универзалан концепт оснаживања базиран на разумјевању и емпатији од стране онога који се успјешно опоравио према свом колеги или колегици којима је потребно подршка у опоравку од истовјетног трауматског искуства.

Колега Нијаз Мемић, ампутирац и активни скијаш параолимпијац, је такођер и водитељ групе пеер подршке у пројекту “Заједнице различитих, али равноправних грађана” Нијаз је посљедњих годину дана предано радио са Абдулрахманом, двоструким поткољеним ампутирцем из Сирије који је настрадао у саобраћајној несрећи у БиХ, на његовом опоравку и оснаживању. Упркос скромним ресурсима али уз максимално Нијазово разумјевање и подршку, Абдулрахман је значајно психички и емоционално оснажен, те је у могућност да се посвети и другим свакодневним стварима и уживањима.

Мукотрпан је и дуготрајан пут опоравка и интеграције, али није немогућ уз учитеље и менторе какав је Нијаз и ученике спремне да плански и одлучно раде на свом опоравку. Када се то деси, ни језичке баријере нити културолошке различитости неће бити препрека за успјех.