Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
07
Oct
2019

Подршка колегама преживјелим од мина

Породица Јусић је одушевљена пољопривредним алатима које су добили у оквиру пројекта „Интегрисана социо-економска подршка жртвама мина у БиХ“. Велики дио њихових прихода је раније био утрошен на услуге обраде земљишта. Сада ће то моћи радити сами, а уштеђена средства усмјерити на задовољавање свакодневних потреба и, зашто не, штедњу. Отац породице Фикрет, несебично помаже своје колеге - жртве мина, па тако и породицу Чизмо подучава правилној употреби механичких пољопривредних алата и опреме.
Обитељ Јусић, родитељи и двоје одрасле дјеце, живе у Доњем Вакуфу у средњој Босни и Херцеговини гдје обрађују велико пољопривредно земљиште. Обитељ има пет хектара земље и узгаја разно поврће, укључујући кукуруз и малине. Дио производа се користи као храна за породицу, а кукуруз и малине продају.

Године 1994. године, на крају рата који је трајао од 92 до 95. године у БиХ, Фикрет је стао на мину и изгубио дио ноге. Шест мјесеци није могао ходати, након чега су услиједиле три године медицинских третмана и лијечења. Прије него што је навршио 30 година, Фикрет је проглашен особом са инвалидитеом од 90%.

Годинама је породица Јусић запошљавала сусједе који су имали пољопривредну механизацију за припрему тла за саднице воћа и поврћа. Трошак унајмљивања радне снаге за обраду земљишта био је висок у односу на приходе које су имали, због чега је Фикрет аплицирао за подршку у оквиру пројекта „Интегрирана социо-економска подршка жртвама мина у БиХ“, који је финансирала Европска унија, а који је имплементирао Wорлд Висион БиХ у партнерству са Организацијом ампутираца УДАС.

У јесен 2018. године, Фикрету су додијељени мотокултиватор и фреза које је искористио за припрему земљишта за садњу у прољеће 2019. године.

„Машина ми помаже да сам обрађујем земљиште. Овог прољећа смо обрадили 5 дунума земље, 3 дунума кукуруза и 1,5 дунум малине “, каже Фикрет.

Након инструкција које је добио од дистрибутера опреме, Фикрет је уз подршку породице и захваљујући знању које је наслиједио од својих родитеља, такођер пољопривредника, брзо научио како да користи опрему.

Афан Чизмо, међутим није имао од кога наслиједити знање о пољопривреди. За његову породицу, подршка коју је пружио Фикрет је непроцјењива. Фикрет и Афан су се упознали током пројектних ативности. Када су мотокултиватори испоручени објема породицама у 2018. години, , Фикрет је подучио Амара, Афановог петнаестогодишњег сина, како да правилно користи донирану опрему.

Био је близу краја рата када је Афан повријеђен у минском инциденту и изгубио дио ноге. Двадесет И четири године се борио са сталним упалама. Афанова повреда је погоршана тешким физичким радом који је обављао како би прехранио своју породицу.

Годинама је, повремено, био на лијечењу, али се Афанова нога никада није опоравила, те је 2017. године ампутирана.

Након ампутације, Афан и његова породица су се окренули пољопривреди као начину да обезбиједе храну за своје потребе.
Афанов син Амар (15) ради са својим родитељима у пољу. Тренутно је Амар физички најспособнија особа у породици И он обрађује земљиште користећи алате и опрему обезбијеђену кроз пројекат „Интегрисана социо-економска подршка жртвама мина у БиХ“.

Посао је тежак, али се навикнете на то“, каже Амар.

Фикрет живи у сусједном селу и често посјећује обитељ Чизмо и нуди савјете и подршку. Да се увјери да је Амар сигуран када ради у пољу, данас заједно провјеравају исправност машина за обраду земљишта.

Породица Чизмо је захвална за подршку коју су примили, након чега су успјели обрадити велико поље иза куће. Током прољећа 2019. године, породица је користила орему коју су добили у пројекту за припрему тла за саднице поврћа. Планирали су користити поврће за властите потребе и надали су се да ће вишак моћи продати.

Уложили су много рада и зноја на пољу у прољеће, али су се суочили са неповољним временским увјетима и саднице једва да су проклијале. Породица се, међутим, нада да ће ове јесени имати своје свјеже производе на столу и џемове и желее у остави.

Пише: Нејра Балтез