Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
02
Mar
2018

Потписан протокол о сарадњи у вези остваривања новчаног права за набавку ортопедског помагала

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић и директор Фонда здравственог осигурања Српске Дејан Кустурић потписали су протокол о сарадњи у вези са остваривањем права на новчану накнаду за ортопедска помагала за 1.500 ратних војних инвалида за шта је ресорно министарство за ову годину обезбиједило 2,5 милиона КМ.

"Овај протокол подразумијева обезбјеђивање набавке ортопедских помагала за ратне војне инвалиде-ампутирце. Помагала ће се убудуће набављати искључиво захтјевом ампутираца да за ове потребе добију новчана средства путем ресорног министарства", рекао је данас Савановић новинарима у Бањалуци након потписивања протокола.

Савановић је додао да и на овај начин Република Српска показује бригу, одговорност, снагу и захвалност ратним војним инвалидима који су дали немјерљив допринос за стварање Републике Српске.

Кустурић је рекао новинарима да је ово значајан догађај, јер је Влада Републике Српске, након дугогодишњих захтјева, изашла у сусрет овој популацији која ће моћи своје право да остварује онако како жели, а то је да сами бирају ортопедска помагала.

Он је подсјетио да је Фонд здравственог осигурања Српске у прошлости на медицинска средства утрошио око девет милиона КМ, а само за ову популацију између два до три милиона КМ. Кустурић је рекао да је Фонд прије мјесец дана, на захтјев ратних војних инвалида за убрзањем процедура за бањско лијечење, измијенио правилник како би они без пуно административних процедура ово право могли да користе.

Иначе, ратни војни инвалиди моћи ће, као и до сада, да добијају ортопедска помагала и друга медицинска средства путем Фонда, а уколико желе да добију новац па по свом избору купе помагало, обраћаће се са захтјевом Министарству рада и борачко инвалидске заштите.

Извор: www.rtrs.tv ; www.zdravstvo-srpske.org