Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
12
May
2020

WЕБИНАР о употреби модерних технологија за чланове група узајамне подршке

Прва онлине радионица wебинара за чланове мрежа жртава мина и мреже жена са инвалидитетом у Босни и Херцеговини у сврху бољег онлине функционисања група узајамне подршке одржана је у уторак, 11.05.2020. Wебинар се релизује у оквиру пројекта ''Заједнице различитих, али равноправних грађана'' којег финансира Европска унија, а подржава ITF Словенија уз подршку Републике Кореје. Пројекат реализује Организација УДАС у партнерству са Хелсиншким парламентом грађана Бања Лука и удружењем грађана ''Нешто Више''.

Групе узајамне подршке су формиране са циљем лакшег приступа потребним информацијама, пружању подршке и охрабрења међу особама које се налазе у истој или сличној ситуацији, а представљају мјесто гдје особе са заједничким проблемима и потребама могу да размјене искуства, помогну једни другима у тешким тренуцима и тако сачувају здравље и остваре добробит за све чланове.

Фокус овог wебинара је усмјерен на јачање капацитета учесника/ца наведених мрежа у сврху бољег онлине функционисања, што подразумијева употребу доступних wеб алата за онлине комуникацију и рад од куће, апликацијама и начинима размјене докумената онлине, као и сигурности и заштити корисника на интернету и сигурности њихових података.

Кроз модуле онлине едукације планирано је учешће око 50 особа са инвалидитетом из Босне и Херцеговине, са циљем унапријеђења знања у кориштењу савремених средстава комуникације.

Ситуација изазвана пандемијом COVID-19 која је узроковала превентивне мјере социјалне дистанце, појачала је потребу за међусобном размјеном искуства и информација, те повећала потребу за новим знањима и вјештинама употребе алата и платформи за он-лине комуникацију. Такође, суочени са многобројним проблемима проузроковане вирусом корона, те потреби за дјеловањем и предузимањем мјера да особе са инвалидитетом буду активно укључене у друштвени живот, неопходно је унаприједити њихове вјештине кориштења разних облика комуникације путем интернета.