Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
21
Feb
2023

''Земља мина — нежељена природна богатства Босне и Херцеговине”

Поводом Међународног дана борбе против мина изложба портрета преживјелих од мина из БиХ под називом “Земља мина — нежељена природна богатства Босне и Херцеговине” умјетнице Ирене Пејчић биће отворена 4.4.2023. године у 18:00 часова у Галерији ДИТ., Сцхлеифмüхлгассе 1. у Бечу.

Ирена Пејчић се бавила истраживањем како мине у Босни и Херцеговини ограничавају слободу кретања – основно људско право – чак и деценијама након рата. Истраживање је укључивало разговоре са неколико организација у Босни и Херцеговини и Аустрији (Организацијом ампутираца УДАС Бања Лука,Norwegian People's Aid, Посавина без мина, Gemeinsam Gegen Landminen Аустрија) и посјета очишћеном минском пољу у БиХ.

Ирена Пејчић се кроз изложбу осврће и на члан 13. Универзалне декларације о људским правима (слобода кретања) у односу на своју земљу, Босну и Херцеговину гдје је рођена.

Приликом посјете Организацији УДАС у Бањој Луци разговарала је са нашим корисницима, преживјелим од мина који су јој пренијели своја лична искуства и изазове са којима су се сусретали у процесу опоравка од трауматског искуства. Након разговора са њима, наших девет корисника биће представљено на најављеној изложби кроз портрете на апстрактан начин.

БиХ је и даље контаминирана минама. Тренутна величина сумњиве површине у БиХ износ 883 км² што представља 1,72% од укупне површине БиХ. У 2021. години сумњива површина је смањена за 34 км2 а у 2022. години за 39,31 км². То представља огромну пријетњу становништву, готово 30 година након завршетка рата.

Ирена Пејчић је концептуална и друштвено критичка умјетница. Рођена је у Добоју, Босна и Херцеговина. Породица је дошла у Аустрију кад је имала двије године. Пејчић је у јуну 2021. завршила школовање графичког и комуникацијског дизајна на ''die Graphische”. У јуну 2022. основала је свој студио “visual agitation” за графички и комуникацијски дизајн у Бечу.

На изложби ће бити одржано и предавање на тему мина и ескплозивних средстава коју ће водити Алфред Гöттл бивши стручњак за уклањање експлозивних средстава. На отварању изложбе присуствоват ће Удружење Gemeinsam Gegen Landminen Аустрија које финансира наведено истраживање и изложбу.

Изложба ће бити отворена до 02.05.2023. године.

УДАС се захваљује Ирени Пејчић на њеном доприносу на подизању свјесности о проблемима мина у Босни и Херцеговини.