О Нама

Култура заузима значајан сегмент у промоцији рада, пројектних и програмских активности Организације ампутираца УДАС Републике Српске кроз коју представљамо умјетност и умјетничке потенцијале особа са и без инвалидитета. Умјетнике/це са и без инвалидитета, студенте академија ликовних умјетности, неафирмисане умјетника као и еминентне личности из свијета умјетности из земље и региона представљамо у оквиру пројеката из области културе. На тај начин остварујемо регионално умрежавање умјетника са и без инвалидитета, промовишемо заступање једнаких права и недискриминација, подизање свијести јавности о баријерама са којима се сусрећу особе са инвалидитетом, промовишемо креативни потенцијал умјетника на локалном, ентитетском, државном и регионалном нивоу.

Како бисмо реализовали концепт људских права у области инвалидности, промовисали права, потребе и проблеме са којима се сусрећу особе са инвалидитетом, 2007. године у оквиру Организације почела је са радом Умјтничка галерија УДАС Бања Лука. Концепт Галерија дефинисан је на начин да Галерија буде мјесто у Босни и Херцеговини које ће пружити могућност младим студентима са академија ликовних умјетности, неафирмисаним умјетницима, умјетницима са и без инвалидитета из Босне и Херцеговине и региона да представе своје умјетничке радове у нашој Галерији. Ријеч је о јединственој галерија у југоисточној Европи са простором прилагодјеним потребама особа са инвалидитетом. Излагачи се бирају одлуком Умјетничког савјета Галерије на основу расписивања два јавна позива током године.

Циљ културних активности је културно стваралаштво и примјењена умјетност с циљем да се кроз културне манифестације допринесе очувању културне баштине, промоцији националне културе и културне различитости, интеркултуралности, развоју регионалне и међурегионалне културне сарадње, представљање и афирмација умјетности у земљи и иностранству, учестовању еминентних имена из свијета умјетности, креирању едукативних програма, као и настанку квалитетних умјетничких дјела. Културне активности у оквиру рада Галерије користили смо и користимо ”алат” у промоцији права особа са инвалидитетом.

Активности Галерије:

  1. Самосталне и колективне изложбе у Галерији - у току календарске године представимо 10-12 изложби
  2. Заступање једнаких права и недискриминације – кроз разне видове ликовних радионица указујемо на важност поштовања права, потреба и креативних могућности особа са инвалидитетом
  3. Подизање свијести јавности на баријере са којима се сусрећу особе са инвалидитетом- указујемо кроз конкретне примјере на који начин и у којој мјери се вриједнују радови чији су аутори умјетници са инвалидитетом
  4. Промоција креативног потенцијала умјетника на локалном, ентитетском, државном и регионалном нивоу – представљањем умјетника из Региона у нашој галерији радимо на умрежавању и повезивању умјетниока из БиХ и регије

У досадашњем раду имали смо прилику да умјетничка дјела из нашег фундуса представимо у великом броју јавних и културних центара и институција у БиХ, а нека од њих су:

  1. Парламентарна скупштина БиХ;
  2. Културни центар Мркоњић Град;
  3. Центар за културу и инфирмисање Добој;
  4. Музеј Херцеговине, Требиње;
  5. Босански културни центар Тузла;
  6. Музички центар Паваротти, Мостар, као и многи други.

Такође, кроз рад Галерије УДАС радимо на друштвеној одговорности када је у питању култура и умјетност која се манифестује кроз: опремање простора Министарства здравља и социјалне заштите са умјетничким радовима као и у Министарства рада и борачко инвалидске заштите, затим донирање и опремање умјетничких радова у Центра за радиологију Бања Лука као и осликавање зидова играонице у родитељској кући за дјецу обољелу од малигних болести у Бања Луци.

Галерију УДАС током једне календарске године посјети преко 1500 гостију што представља значајан показатељ рада и постигнутих резултата Галерије из разлога што је заинтересованост посјетилаца велика и у константном је порасту. Све изложбе које се представљају у Галерији су за излагаче потпуно бесплатне и исте трају од 15 до 30 дана.

У фундусу Галерије имамо 383 умјетничка рада чији су аутори умјетници са и без инвалидитета, дипломирани умјетници, неафирмисани умјетници из БиХ, Србије, Македоније, Хрватске, Црне Горе, Албаније.

Пројекти у области културе које реализујемо у току једне календарске године су:

а) Школа цртања и сликања за дјецу и омладину са и без инвалидитета б) Самосталне и колективне изложбе умјетника/ца са и без инвалидитета из БиХ и региона ц) Културна манифестација ''Јесен графике''

Од 1. јануара 2017. године Умјетничка галерија УДАС преименована је у назив Културни центар УДАС.