Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
26
Nov
2019

Godišnji izvještaj o zabrani upotrebe mina za 2019. godinu

Uoči održavanja Četvrte Revizijske konferencije Konvencije o zabrani upotrebe mina koja se održava od 25 - 29. novembra u Oslu, Landmine Monitor je objavio Godišnji izvještaj za 2019. godinu koji se odnosi na zabranu upotrebe, proizvodnje, trgovine i skladištenje zaliha mina u svim zemljama svijeta, a također uključuje informacije o zagađenju, uklanjanju, žrtavima, pomoći žrtvama i podršci za uklanjanje mina.

Uključujući 20-godišnji pregled, izvještajno razdoblje obuhvaćeno ovim izvještajem je kalendarska 2018. godina, kao i informacije do novembra 2019. kad je to moguće. Uprkos uspjesima Ugovora o zabrani mina, rastući trendovi stradanja i dalje postoje. U 2018. godini Landmine Monitor je zabilježio 6.897 ljudi koji su ubijeni ili povređeni od mina.

Revizijska konferencija u Oslu je prilika i obaveza državama članicama Konvencije o zabrani mina da se osvrnu na napredak postignut nakon Treće revizijske konferencije održane 2014. godine u Maputu i jasno predstave na koji način će sprovesti preostale obaveze iz Konvencije o zabrani mina čim prije, a najkasnije do 2025. godine. Delegacija Bosne i Hercegovine prisustvuje na konferenciji u Oslu jer je za Bosnu u Hercegovinu ovo važan događaj imajući u vidu ogromne izazove s kojima se suočava u realizaciji preostalih obaveza iz Konvencije o zabrani mina i potrebu da to jasno komunicira državama članicama.

U nastavku možete pogledati kompletan izvještaj Landmine-Monitor-2019-WEB-Final.pdf