Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
15
Sep
2017

Javni poziv organizacijama civilnog društva za prijedlog projekata ReLOaD

Grad Banjaluka u partnerstvu sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) raspisao je Javni poziv organizacijama civilnog društva/nevladinim organizacijama za predaju prijedloga projekata u okviru projekta Regionalni program lokalne demokratije na zapadnom Balkanu (ReLOaD).

ReLOaD je regionalni projekat koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u šest zemalja Zapadnog Balkana i to: Albanija, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo i Srbija.

Projekat je počeo 1. februara 2017. godine i tokom naredne tri godine cilj projekta je dalje jačanje partnerstva između jedinica lokalne samouprave (JLS)2 i civilnog društva širenjem transparentnog pristupa finansiranja organizacija civilnog društva (OCD) iz budžeta JLS u skladu sa strateškim prioritetima i potrebama stanovništva u zajednicama. Odabrano je prvih 10 jedinica lokalne samouprave (JLS) sa kojima će se realizovati aktivnosti u Bosni i Hercegovini i to su (abecednim redom): Banjaluka, Bijeljina, Jablanica, Maglaj, Stari Grad Sarajevo, Teslić, Tešanj, Travnik, Trebinje i Tuzla.

Grad Banja Luka i projekat ReLOaD pozivaju sve organizacije civilnog društva (OCD)/nevladine organizacije (NVO) iz Bosne i Hercegovine da dostave prijedloge projekata koji su u skladu sa razvojnim ciljevima Grada Banja Luka iz sljedećih prioritetnih oblasti:

  1. Zaštita prava djece
  2. Zaštita prava osoba sa invaliditetom
  3. Razvoj i promocija turističke ponude - referenca na Strategiju razvoja turizma grada Banjaluka 2013-2020.
  4. Zaštita okoline - referenca na Lokalni ekološki akcioni plan za grad Banjaluku 2016- 2021.

Iznosi sredstava za odobrene projekte će biti od 10.000 KM do 70.000 KM. Jedna organizacija civilnog društva može podnijeti više projektnih prijedloga, s tim da je maksimalan novčani iznos sredstava koja mogu biti dodijeljena za implementaciju projekata jednoj organizaciji civilnog društva tokom ukupnog trajanja ReLOaD projekta (tri godine) 120.000 KM.

Dužina trajanja svakog projekta može biti od 6 do 12 mjeseci. Izabrani projekti treba da se realizuju u periodu od decembra 2017. do decembra 2018. godine. Informativni sastanak u vezi sa pozivom potencijalnim aplikantima za predaju prijedloga projekata „Otvoreni dan“ biće održan u Domu omladine u Banjaluci 27. septembra 2017. godine, u periodu od 10 do 12 časova. Potencijalni aplikanti će tokom sastanka biti detaljnije upoznati sa pozivom, načinom prijavljivanja, kriterijumima, itd.

Rok za predaju aplikacija je 12. oktobar 2017. godine do 15 sati.

Kompletan tekst Javnog poziva možete pogledati u nastavku Javni_poziv.pdf