Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
02
Oct
2017

Počinje obilježavanje Međunarodne nedjelje djeteta

''Dječiji svijet, moj svijet'', ovogodišnji je moto Međunarodne nedjelje djeteta koje počinja danas, 2.oktobra 2017. godine. Dječija nedjelja obilježava se svake godine u prvoj sedmici oktobra, a cilj manifestacije je promocija prava djeteta, poboljšanje društvene brige za djecu i jačanje odgovornosti svih subjekata zaštite, kao i upoznavanje šire javnosti sa potrebama djece, njihovim psihosocijalnim odrastanjem pod jednakim uslovima.

U program obilježavanja dječije nedjelje uključila se i Organizacija amputiraca UDAS RS. Naime, polaznici naše Škole crtanja i slikanja za djecu sa i bez invaliditeta održaće danas, 02. oktobra 2017. likovnu radionicu u zgradi Vlade Republike Srpske u Banjaluci sa početkom u 12:00 časova. Na radionici će učestvovati oko 13 mališana, djeca sa i bez invaliditeta koji će predstaviti svoje umjetničke i kreativne potencijale. Likovna radionica biće prilika da se pošalje poziv za veću podršku djeci sa invaliditetom.

Obilježavanje dječije nedjelje je prilika da se ukaže na odgovornost porodice, države, škole, zdravstvenih, socijalnih i drugih institucija prema djeci, kao i na obavezu poštovanja Konvencije UN-a o pravima djeteta. Konvencija o pravima djeteta je međunarodni dokument, usvojen na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 1989. godine, a sadrži univerzalne standarde koje država potpisnica Konvencije mora garantovati svakom djetetu. U Konvenciji se govori, prije svega, o obavezama odraslih prema djeci kao i o obavezama brojnih društvenih faktora koji učestvuju u zaštiti djece.