Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
23
May
2023

Obilježen Svjetski dan pčela: Pčelarstvo u službi osnaživanja grupa i razvoja zajednica

Povodom obilježavanja Svjetskog dana pčela, Stalna misija Republike Slovenije pri Ujedinjenim Nacijama u Njujorku i Kancelarija FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) organizovala je hibridni događaj u sjedištu UN-a u Njujorku 22. maja 2023. godine sa početkom u 13:15 časova (New York time).

Jedna od učesnika/ca događaja (online) bila je i Organizacija UDAS u okviru kojeg smo prezentovali rezultate trogodišnjeg projekta ''Pčelarstvo kao alat u osnaživanju žrtava mina u BiH'' kojeg realizuje UDAS u partnerstvu sa ITF Slovenija i Pčelarska akademija Slovenije uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Slovenije i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Prilikom prezentacije navedenog projekta i odgovora na pitanja organizatora, ukazali smo da je koncept ovakvog projekta primjenjiv i na druge grupe u lokalnim zajednicama iz razloga što omogućava da u početnim fazama razvoja vlastitih malih biznisa možete da radite kod kuće. U početku vam nisu potrebna velika ulaganja niti velike investicije. Pčelarstvo omogućava i aktivno uključivanje i članova porodice što dodatno osnažuje porodicu, njihov zajednički rad koji, na kraju, donosi korisne prihode i unapređuje kvalitet života porodice. Osobe sa invaliditetom ili bilo koje druge skupine u loklanim zajednicama kada rade osjećaju se kao aktivni učesnici u razvoju svojih zajednica, koji mogu vlastitim primjerom biti dobra pozitivna i inspirativna priča za osnaživanje drugih. Korisnost u pogledu zdravlja za čovjeka kroz njegov boravak u prirodi i rad sa pčelama je neprocjenjljiv.

Takođe, u okviru diskusije ukazali smo i na mogućnosti koje otvara ovakva vrsta projekta u pogledu saradnje, razmjene iskustva i znanja sa drugim pčelarima na lokalnom i regionalnom nivou. Kroz promociju pčelarskih proizvoda na sajmovima na lokalnom, ali i na regionalnom nivou stvara se mogućnost za uspostavljanje, umrežavanja sa drugima, uspostavljanje poslovne saradnje, plasman proizvoda na nova/druga tržišta i sl. Osnaživanjem pojedinca, grupa u lokalnim zajednicama stvaramo dobru osnovu za uspostavljanje društva po mjeri svakog čovjeka.

Zahvaljujemo se na pozivu Stalne misije Republike Slovenije pri UN u Njujorku i što smo imali mogućnost da predstavimo projekat i njegove rezultate i da zajedno proslavimo Svjetski dan pčela. Posebna zahvalnost na podršci našim partnerima ITF Slovenija i Pčelarska akademija Slovenije bez čije podrške projekat pčelarstva za žrtve mina u BiH ne bi imao značajne rezultate.

Nastavljamo i dalje sa razvojem projekta pčelarstva u BiH.