Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
04
Apr
2022

Otvorena izložba ''Za zemlju bez mina''

Povodom obilježavanja 4. aprila Međunarodnog dana borbe protiv mina, Ambasada Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini u partnerstvu sa ITF Slovenija, Centrom za uklanjanje mina (BHMAC) i Organizacijom amputiraca UDAS je predstavila izložbu portreta preživjelih od mina i minskih polja pod nazivom ''ZA ZEMLJU BEZ MINA!''.

Izložba radova je otvorena danas, 4. aprila u prostorijama Ambasade Republike Slovenije u BiH, Maglajska br. 4, Sarajevo u 11:55 časova, te su je svečano otvorili predsjednik Organizacije amputiraca UDAS Željko Volaš i ambasador Republike Slovenije u BiH Damijan Sedar.

Tim povodom je predsjednik Organizacije amputiraca UDAS Željko Volaš izjavio: "4. april – Dan svjesnosti o opasnosti od mina i pomoći žrtvama mina – ove godine obilježavamo uz 25. godišnjicu usvajanja Konvencije o zabrani mina, kao sveobuhvatnog globalnog odgovora na humanitarnu katastrofu prouzrokovanu protivpješadijskim minama. Posljedice na ljude, porodice i zajednice je svakako najpogubniji aspekt uticaja mina. Stoga, danas podsjećamo na žrtve i stradanja u minskim incidentima kroz izložbu fotografija - portreta žrtava mina u Bosni i Hercegovini - urađene od strane Samira Aganovića iz Tuzle i Zorana Lazića iz Doboja, kao i grafike na temu protivminske akcije nastale na likovnoj koloniji umjetnika iz BiH."

Ambasador Republike Slovenije Damijan Sedar je prilikom otvorenja izjavio: "Republika Slovenija, preko ITF fondacije, aktivno podržava deminiranje u Bosni i Hercegovini i aktivnosti UDAS-a. Radimo na smanjenju prijetnji koje predstavljaju protupješadijske mine i drugi eksplozivni ostaci rata. Podržavamo siguran, dugoročan razvoj zajednica pogođenih oružanim sukobom. Pri tome je važno pružiti pomoć žrtvama mina u cilju socio-ekonomske reintegracije i zdravlja i psihosocijalne dobrobiti žrtava mina. Jedan od naših programa je i pčelarstvo kao način oporavka žrtava mina u BiH.

Povodom obilježavanja današnjeg dana ističemo opasnost od mina koje su još uvijek prisutne u BiH.

Izložba je otvorena za javnost do kraja mjeseca aprila, te je možete pogledati radnim danima (od ponedjeljka do petka), od 9.00 do 15.00 sati uz prethodnu najavu na recepciji slovenske ambasade.