Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
07
Oct
2022

Počinje edukativni trening za žrtve mina u pčelarstvu

Četverodnevni edukativni trening u oblasti pčelarstva za žrtve mina u Bosni i Hercegovini počinje u ponedeljak 10.10.2022. godine u hotelu VIDOVIĆ u Banja Luci. Trening se realizuje u okviru projekta ''Pčelarstvo kao alat u osnaživanju žrtava mina u Bosni i Hercegovini – faza 2'' kojeg realizuju ITF Enhancing Human Security Slovenija, Organizacija UDAS i Pčelarska akademija Slovenije uz finansijsku podršku Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije. Svrha projekta je osnaživanje pčelara, žrtava mina, osoba s invaliditetom iz Bosne i Hercegovine, znanjem koje će pomoći u poboljšanju učinkovitosti, djelotvornosti i isplativosti pčelarske djelatnosti u budućnosti. Naglasak u projektu odnosiće se na promociji pčelarstva među žrtvama mina, kao mogućeg izvora prihoda.

Cilj treninga je osoposobiti žrtve mina za vođenje malih biznisa u oblasti pčelarstva, mogućnost nabavke dijela opreme za pčelarstvo, kao i način umrežavanja žrtava mina koji se bave pčelarstvom. Na treningu će učestvovati 30 žrtva mina iz BiH. Edukatori treninga biće stručni instruktori pčelarstva iz Republike Slovenije. Pored teorijskog dijela treninga, učesnici će imati i dodatni sadržaj tokom treninga, a koji se odnosi na posjetu Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci gdje će imati priliku da se upoznaju sa praktičnim radom na pčelinjaku, kao i posjetu izložbi pčelinjih proizvoda na štandovima u parku Petar Kočić. U slučaju loših vremenskih uslova, izložba će biti predstavljena u prostorijama Organizacije UDAS.

Pčelarstvo je odličan način za uspostavljanje stabilnih prihoda domaćinstva i poboljšanje kvaliteta života ugroženih društvenih grupa (žrtva mina). To zahtijeva malo početnih ulaganja i ne zahtijeva složene tehnologije za rad jer se mogu koristiti materijali iz lokalnih izvora. Generalno, pčelarstvo je izuzetno pogodno za manje poljoprivredne djelatnosti na mjestima gdje su kapitalni i tehnološki resursi niski. Pčelarstvo stoga nudi brojne mogućnosti zapošljavanja i za osoba sa invaliditetom, jer se zasniva na radu kod kuće. Također, bavljenjem pčelarstvom zahtjeva boravak u prirodi, što pridonosi boljem opštem raspoloženju i zdravlju.