Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
17
Jun
2019

Prezentacija Platforme Programa civilno društvo i mediji i "Slobodni mediji, slobodno društvo"

Prezentacija Platforme Programa civilno društvo i mediji i ''Slobodni mediji, slobodno društvo'' održaće se 24. juna 2019. godine u 11:00 sati u hotelu Bristol u Sarajevu gdje će biti predstavljene sveobuhvatne i raznolike informacije o aktivnostima civilnog društva i medijima koje finansira EU. Tim projekta ''Ravnopravno Različiti'' kojeg realizuje Organizacija UDAS u partnerstvu sa Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Udruženjem ''Nešto Više'' Sarajevo učestvovat će na pomenutoj prezentaciji.

Da bi se nosile sa svakodnevnim promjenama u društvu, a posebno onim vezanim za procese evropskih integracija, organizacije civilnog društva (OCD) bi trebalo da svakodnevno uče, stiču nova znanja i iskustva i grade kadrove koji mogu dati ekspertnu podršku u tim procesima. Trenutno u Bosni i Hercegovini postoji oko 33.000 organizacija civilnog društva koje djeluju u raznim oblastima. Uz podršku Evropske unije uspostavljena je sveobuhvatna, interaktivna platforma - www.EUresurs.ba, kojom će se promovisati evropske vrijednosti, informisati građani Bosne i Hercegovine o procesu EU integracija, te pratiti napredak i usklađivanje domaćeg sa zakonodavstvom EU kroz više različitih sektora (antikorupcija, socijalna politika, zapošljavanje, zdravstvo, mladi, ljudska prava i demokratija, mediji, itd.).

Specifičnost ove web platforme je što će na jednom mjestu prikazati sve programe i projekte koji se trenutno provode u Bosni i Hercegovini u pomenutim sektorima a koje finansira Evropska unija. Na taj način organizacije civilnog društva mogu postati snažan partner građanima i pokretač pozitivnih promjena u cjelokupnom procesu evropskih integracija. Sloboda medija u vrhu je prioriteta tih procesa. Stoga će događaj predstavljanja platforme biti i jedinstvena prilika da se upoznate sa projekatom „Slobodni mediji, slobodno društvo“ koji zajednički provode BH novinari i Asocijacija elektronskih medija u BiH sa ciljem jačanja kapaciteta medija za inkluzivno, kritičko i profesionalno informiranje građana u lokalnim zajednicama.

Skup u partnerstvu organizuju Centri civilnih inicijativa (CCI) i Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj (ACED) koji implementiraju projekat „Resursni centar za BiH civilno društvo u procesu EU integracija“, te organizacije BH novinari (BHN) i Asocijacija elektronskih medija (AEM)“ kroz implementaciju projekta pod sloganom „Slobodni mediji, slobodno društvo“.

Skupu će prisustvovati predstavnici Delegacije Evropske unije u BiH, organizacija civilnog društva, relevatnih javnih institucija, te predstavnici poslovne, medijske i kulturne zajednice.

Izvor: http://www.euresurs.ba