Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
29
Oct
2021

Uspješno realizovan trening u oblasti pčelarstva za žrtve mina u BiH

Trodnevni edukativni trening u oblasti pčelarstva za žrtve mina u Bosni i Hercegovini uspješno je realizovan u protekla tri dana u Banja Luci. Na treningu je učestvovalo 30 žrtva mina iz BiH koji se bave pčelarstvom i koji planiraju da pokrenu biznis u ovoj oblasti. Cilj treninga bio je osoposobiti žrtve mina za vođenje malih biznisa u oblasti pčelarstva te uspostaviti najbolji način za umrežavanje žrtava mina koji se bave pčelarstvom.

Marić Pavo iz Prozor-Rama jedna od učesnika treninga kazao je da se bavi pčelarstvom već dvanaest godina i posjedujem oko 100 košnica. ‘’Na trening sam došao otvoren za sticanje novih znanja. Veoma sam zadovoljan načinom predavanja i raduje me što sam saznao da neke stvari koje primjenjujem u svom pčelinjaku koriste i stručnjaci iz Slovenije’’, izjavio je Marić.

Pčelarstvo je odličan način za uspostavljanje stabilnih prihoda domaćinstva i poboljšanje kvaliteta života žrtava mina. To zahtijeva malo početnih ulaganja i ne zahtijeva složene tehnologije za rad jer se mogu koristiti materijali iz lokalnih izvora. Generalno, pčelarstvo je izuzetno pogodno za manje poljoprivredne djelatnosti na mjestima gdje su kapitalni i tehnološki resursi niski. Pčelarstvo stoga nudi brojne mogućnosti zapošljavanja i za osoba sa invaliditetom, jer se zasniva na radu kod kuće.

‘’Iako se pčelarstvom bavim 12 godina, pčelarstvo je takav posao da se nikada ne može sve naučiti i uvjek je potrebno ići na ovakva predavanja kako bi se stekla nova znanja i vještine, tako da sam i na ovom predavanju saznao neke nove tehnologije koje ću pokušati primjeniti na svom pčelinjaku. Mislim da je ovo predavanje bilo veoma kvalitetno te je kao takvo unaprijedilo moje znanje iz pčelarstva’’, izjavio je Željko Ubiparip iz Banja Luke.

Edukatori treninga su bili stručni instruktori iz Slovenije koji su učesnicima terninga prenijeli korisna znanja na temu kako raditi uzimljavanja pčelinjih zajednica, zatim koji je proces proljetnog razvoja pčelinjih zajednica, kako pripremiti pčelinje zajednice za pašu, te koje su tehnike prikupljanja pčelinjih proizvoda. Po završetku treninga svim učesnicima treninga dodijeljeni su certifikati o uspješno završenoj edukaciji te im je podijeljen dio pčelarske opreme.

‘’Zahvalni smo našim prijateljima i partnerima iz Slovenije koji su podijelili korisna znanja sa nama po pitanju pčelarstva. Imajući u vidu značaj bavljenja pčelarstva u procesu rehabilitacije osoba sa invaliditetom, trening je bio idealan način da se razmijene iskustva, znanja i vještine u ovoj oblasti od strane stručnih instruktora u oblasti pčelarstva. Zahvaljujemo se donatorima koji su omogućili uspješnu realizaciju ove aktivnosti’’, izjavio je koordinator projekta Gostimir Radulović.

Trening je realizovan u okviru projekta ''Pčelarstvo kao alat u osnaživanju žrtava mina u Bosni i Hercegovini'' a koji realizuju ITF Slovenija, Pčelarska akademije Slovenije i Organizacija UDAS uz finansijsku podršku Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srpske.