Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
13
Sep
2019

Žrtve mina iz BiH osvojile Triglav

Pet žrtava mina iz Bosne i Hercegovine osvojili su Triglav, najviši vrh Slovenije. Planinarski pohod, uz nadzor Alpskog saveza Slovenije i planinarskih saveza iz BiH, realizovan je juče 10. septembra, dok se danas očekuje njihov silazak niz planinu.

Planinarski uspon na planinu Triglav realizovan je uz podršku ITF Slovenija na incijativu Željka Volaša, bivšeg deminera, žrtve mine. Cilj planinarskog uspona bio je da se skrene pažnja na problem mina kao i na položaj žrtava mina u BiH. Čak i kad se interes domaće i međunarodne javnosti umanji ili usmjeri u drugom pravcu, i dalje je potrebna briga i podrška u uspostavljanju i održavanju što aktivnijeg života i reintegracije u društvo. Uspon je bio i prilika da se podsjeti i na zemlje koje su potpisale Ottavsku konvenciju o zabrani proizvodnje i upotrebe mina, kako ne bi zaboravile dogovore i ciljeve koje su postavile i nastavile aktivno slijediti svijet bez mina.

Žrtve mina koji su osvojili najviši vrh Slovenije su:

  1. Željko Volaš iz Banje Luke, rođen 1971. godine;
  2. Mirko Zečević iz Brčkog, rođen 1974. godine;
  3. Rihard Skopljak iz Bihaća, rođen 1974. godine;
  4. Dragan Janjic iz Trebinja, rođen 1962. godine;
  5. Ivo Marković iz Brčkog, rođen 1964. godine
  6. Mirko Geljić iz Brčkog, rođen 1970. godine
  7. Ermin Lipović, predstavnik saveza

U Bosni i Hercegovini se od početka rata dogodilo 8.358 minskih nesreća u kojima je poginulo 14% djece i 7% žena. Više od 75% žena su samohrane majke zbog visoke stope smrtnosti muškaraca tokom minskog incidenta. Nakon rata bilo je 1.758 minskih nesreća u kojima je život izgubilo 615 osoba. Tokom humanitarnog razminiranja u BiH se dogodile 123 radne nesreće u kojima su poginula 74 pirotehničara. U 2018. godini u BiH su prijavljene tri minske nesreće u kojima je jedna osoba poginula, a tri osobe su povrijeđene. Nedostaju programi podrške i zakonski okviri za podršku žrtvama mina na nacionalnoj razini, tako da je teško integrirati preživjele žrtve mina u različite državne pomoći za osobe s invaliditetom. Istovremeno, nedostaje informacija o preživjelima od mina, koji često žive na margini društva i siromaštva. Veličina područja koje prijeti minama u BiH proteže se iznad 1.018 km2, odnosno oko 2% veličine zemlje. To znači 1.388 zajednica pogođenih minama, što direktno utječe na sigurnost 545.603 stanovnika ili 15% ukupnog stanovništva BiH.

Organizacija amputiraca UDAS Banja Luka se srdačno zahvaljuje svima koji su učestvovali u pripremi i realizaciji planinarskog pohoda u kojem su učestvovale žrtve mina iz BiH. Posebno se zahvaljujemo ITF Slovenija i Ottobock Sarajevo koji su obezbijedili finansijsku podršku za realizaciju ovog planinarskog pohoda.

Fotografije: http://media.bobo.si/new_photos.php?page_num=1